dijous, 24 de juliol del 2014

La Torre Magdala de Girona



LA TORRE MAGDALA DE GIRONA




Al llibre The portal (2011) Patrice Chaplin narra la història d’una misteriosa Madame Matthieu que, presumptament, hauria fet construir, a mitjan segle XIX, una torre adossada a la muralla de Girona. Té una notable semblança amb la Torre Magdala que el mossèn Bérenger Saunière va fer bastir a la població de Rènnas del Castèl, a Occitània. La suggerent edificació gironina fou enderrocada a la dècada de 1970, durant les obres de reestructuració del Passeig Arqueològic. Es considerà que, com que no era una obra medieval, falsejava l’entorn històric. Era situada al racó que avui es coneix com els Jardins de la Francesa, a l’absis de la catedral de la ciutat.

Patrice Chaplin assegura que les dues torres (la de Girona i la de Rènnas del Castèl) són equidistants del Canigó, i s’uneixen amb una línia imaginària en diagonal. Al parer de l’autora, Umberto Eco, Salvador Dalí i Jean Cocteau coneixien «la zona poderosa» de les comarques gironines.


Alguns estudiosos consideren que la Torre Magdala de Girona la va fer construir el mateix Bérenger Saunière, durant un viatge misteriós al Principat de Catalunya, mentre que d’altres desmenteixen aquesta hipòtesi  contundentment.

Moltes de les fotos que testifiquen l’existència de la torre són de Valentí Fargnoli.

(Agraeixo l'assessorament sobre el tema, que desconeixia, a Jaume Carbó).





Tenebra té bloc propi: tenebragil.blogspot.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada